Via een nieuwsbrief van Sportrusten de vorige week linkte ik door naar een blog van Koen over een van zijn ervaringen met Hans Koeleman die regelmatig met een aantal (beginnende) lopers op duurloop gaat in de duinen en langs de kust waarbij ze in de nacht beginnen.

Hans Koeleman heeft over zijn ervaringen ook een boek geschreven met de titel:

Het blauwe uur, wat de hardloper bezielt

Ik ben het boek aan het lezen en meteen het eerste hoofdstuk geeft al een idee hoe het boek verder gaat. Hieronder een stukje daaruit:

‘ Hardlopen, de sport die de eigenzinnigen, de eenlingen, de zachtmoedigen, de stillen en al die onbegrepen individuen een universum gaf om zichzelf te zijn, was en is een wereld waar de een na de ander schoorvoetend binnengaat.

En dan komt men met schouders als die van reuzen weer naar buiten en zegt: ‘O, zit dat zo?’ En ‘dat’ kan van alles zijn wat voor zijn of haar ogen komt of achter die ogen plaatsvindt.

Leer een willekeurig persoon om lang te lopen en hij zal de wereld vinden en zich realiseren dat het groter en mysterieuzer is dan hij of zij ooit had kunnen vermoeden.

Leer een willekeurig persoon lang te lopen en …… Wacht even. ‘Leren’ is incorrect hier.

‘Laten ontdekken’ is beter, openbaren wat er al lang is geweest: het wegvegen van de berg stof van luiheid en conformiteit die het mens- zijn bedekt als zand boven een begraven schatkist.

Laat een persoon het lange lopen ontdekken en hij ontdekt zichzelf en alles wat in hem zit.

Het boek beschrijft een run die ik ooit deed met zes andere lopers. Eens op een vroege morgen, gingen we een heel lang stuk rennen. We noemden het geen training, gewoon een lang stuk rennen, door zeven lopers ergens in de wereld.

Het is een verhaal van mensen die deden wat mensen behoren te doen: onderweg zijn, nieuwsgierig zijn, tegen heuvels op rennen en zien wat er achter ligt. En dan afdalen, de vallei in, en weer omhoog gaan.

De wereld in al zijn naakte oorspronkelijkheid ontdekken.

En dat allemaal hardlopend doen.’

Wat ik er nog graag aan toe wil voegen is:

En dat allemaal hardlopend doen in de vrije natuur.