In de vorige blog heb ik geschreven hoe je op pad kunt gaan naar een positief leven en dat het van belang is om kennis te hebben over hoe gewoonten werken of anders gezegd hoe je beslissingen neemt. En laten we er van uitgaan dat het meest logische is om verstandige beslissingen te nemen voor het realiseren van een positief leven. Veel van wat ons overkomt hebben we niet in de hand maar waar we wel direct controle over hebben is de manier waarop we reageren. En hier komen onze gewoonten om de hoek kijken.

Gewoonten zijn “programmaatjes”

Onze evolutie heeft ervoor gezorgd dat we, om energie te besparen, veel voorkomende handelingen die we uitvoeren kunnen automatiseren. Zo hoeven we na verloop van tijd niet meer precies na te denken hoe we onze tanden moeten poetsen of auto te rijden. Het zijn deze “programmaatjes” waarmee we op veel situaties in het dagelijks leven reageren. Dus ook hoe je bijvoorbeeld reageert op je leidinggevende of op je partner wanneer deze je op de een of anderen manier emotioneel raakt. Het kan dan lijken of je over wordt genomen door die emotie. Het “programmaatje” wordt opgestart en je reageert zoals je dat in het verleden hebt geleerd. Maar is dat altijd wel de beste reactie?

Het mooie nu is dat we deze “programmaatjes” kunnen vervangen door betere die ons ondersteunen op het pad naar een positief leven, en dit kan door een beter zicht te krijgen op de triggers die het “programmaatje” opstart en op te merken hoe de opgestarte gewoonte werkt.
Dit klinkt eenvoudig maar het vraagt om een speciale vorm van opmerkzaamheid. Met deze opmerkzaamheid is het mogelijk om die delen van ons mentaal emotionele leven zichtbaar te maken die normaal verborgen blijven. Dit geld in het bijzonder voor onze gewoonten.

Deze vorm van opmerkzaamheid is te trainen

En dit kan gewoon in het dagelijks leven, juist in de interactie met anderen, kunnen we nieuwe gewoonten ontwikkelen door steeds weer de kiemen van goedheid of het positieve in onszelf te blijven voeden zullen we in elke willekeurige situatie inzien wat de juiste morele beslissing is.
En als we steeds beter zicht krijgen op onze gewoonten dan kunnen we leren te beslissen hoe we bijvoorbeeld het best kunnen reageren op een verontrustend telefoontje.

Het belang van deze training wordt steeds meer onderkent om ook een meer bloeiende samenleving te creëren. Een mooi voorbeeld is het “Lekker- in-je-vel-spel” waarmee je op een speelse manier kinderen (maar ook volwassenen) op een positieve manier leert omgaan met emoties. De afbeelding bij deze blog komt uit dit Lekker-in-je-vel-spel. Voor meer informatie klik hier.

Wil je zelf eens nader kennis maken met deze vorm van opmerkzaamheidstraining en de voordelen ervaren in je dagelijkse leven dan nodig ik je uit voor een of alle vier van de kennismakingsavonden van GrandiooZ: Mindfulness Puzzel klik hier. Scrol dan even door naar beneden en je ziet onder workshops en trainingen de Mindfulness Puzzel.

siegmund