Steeds weer zie ik dat mensen die het een tijdje moeilijk hebben gehad of echt in de put hebben gezeten op een punt komen van waaruit ze willen veranderen. Ze willen niet meer wat ze hadden.
In de vorige blog heb ik iets geschreven over loslaten. En loslaten kan in de periode dat je nog in de put zit het proces inluiden dat je weer positief vooruit wilt. Maar hoe pak je dat nu aan?

De stappen:

1. Lees nog even de blog over het loslaten en besef hoe belangrijk het is om alles wat er zich nu voordoet te herkennen en te erkennen. Met het HOE model kun je steeds meer ruimte maken voor jezelf voor het maken van positieve keuzes. Wees je er ook van bewust dat het vermijden van elk gevoel en vooral de negatieve je niet vooruit zullen helpen.

2. Ont-dek voor jezelf:

Wat je belangrijk en waardevol vindt.
En ook je drijfveren, je talenten en je sterke kanten. Dit zijn meestal die dingen waar je al goed in bent en die je makkelijk afgaan.
En vervolgens hoe je huidige leven er uitziet. Maak ook eens een energiebalans.

3. En ga dan op pad:

Ontwerp voor jezelf een eenvoudig actieplan (maar wel SMART)
Ga vervolgens de acties in kleine haalbare stapjes uitvoeren met compassie voor jezelf en anderen waarmee je in contact komt.
Gebruik het HOE model om met obstakels die je ongetwijfeld tegen zult komen om te gaan.
Vier je successen en neem deze 3 stappen regelmatig door en stel ze bij.

Je ziet het zijn 3 eenvoudige stappen en voor stap 2 zijn er veel hulpmiddelen die je kunnen helpen om daar goed zicht op te krijgen.

De uitdaging is om het veranderproces vol te blijven houden. Om jezelf positief te blijven motiveren is het verstandig om wat kennis te hebben over hoe gewoonten werken.
Gewoonten zijn grotendeels voor ons onzichtbaar en dat komt omdat het “programmaatje” dat voor de gewoonte zorgt in een deel van onze hersenen huist dat normaal niet toegankelijk is voor ons bewustzijn. En het zijn vaak deze gewoonten waarmee we op de problemen die we tegen komen reageren.
Over het veranderen van je niet behulpzame gewoonten gaat de volgende blog.