Diploma uitreiking

Bij GrandiooZ bestaat de nieuwe opleiding Mindful Lopen als Therapie.

Janneke Bekhuis heeft in 2018 als eerste deze opleiding met succes afgerond, en na de Midwinterloop 2018 op 29 december hebben Frank Greeven en Gerrit Ruiter haar het Professionele certificaat uitgereikt.

Op de foto hierboven van links naar rechts: Janneke Bekhuis, Frank Greeven, en Gerrit Ruiter

Hieronder de toespraak van Frank:

Rennen als therapie,

Loop en kom dichterbij de natuur,
Ren en kom dichterbij jezelf.
Het rennen geeft je het ultieme gevoel van vrijheid, los van taken, los van moeten. Het feit dat je een trainingspak aantrekt en naar buiten gaat, is al een activiteit, een aanzet voor aandacht voor je lichaam, voor je welzijn. Alles is goed, wees zacht voor jezelf en trots op de stappen die je zet. Ervaar de ontspanning die jezelf in gang zet.
Ervaar de stroom van energie die je in de natuur het gevoel van eindeloosheid geeft.

Janneke, jij hebt alle stadia van het hardlopen doorleefd. Je begon als een van de eerste deelnemers van Gerrit zijn Running Therapiegroep.
Je bent deze inzichten gaan gebruiken om cliënten op de PAAZ van het MST het welbevinden van het lopen te laten ervaren. Ondertussen is het lopen een deel van je leven geworden. Het gemak waarmee je de halve Marathon van Enschede in 2016 liep, was een opmaat naar de klassieke marathon van Athene. Die heb je in jouw bekende cadans inclusief pet, keurig volbracht.
Ook een blessure hoort helaas bij het lopersbestaan. Hopelijk ben je die spoedig te boven.
Vandaag vieren we je diploma. Je bent nu een gediplomeerd mindful based Running therapeut. Laat jouw verhaal een inspiratie zijn voor je volgers.

Namens de loopgroep GrandiooZ bood Frank het boek Het blauwe uur van Hans Koeleman aan.

Dit boek beschrijft een run die Hans Koeleman ooit deed met zes andere lopers. Eens op een vroege morgen, gingen ze een heel lang stuk rennen. Ze noemden het geen training, gewoon een lang stuk rennen, door zeven lopers ergens in de wereld.
Het is een verhaal van mensen die deden wat mensen behoren te doen: onderweg zijn, nieuwsgierig zijn, tegen heuvels op rennen en zien wat er achter ligt. En dan afdalen, de vallei in, en weer omhoog gaan.

“Hardlopen, is de sport die de eigenzinnigen, de eenlingen, de zachtmoedigen, de stillen en al die onbegrepen individuen een universum geeft om zichzelf te zijn. Het is een wereld waar de een na de ander schoorvoetend binnengaat.
Laat een persoon het lange lopen ontdekken en zij ontdekt zichzelf en alles wat in haar zit.
Een belangrijke reden waarom mensen zouden moeten gaan lopen, en zeker de mensen in drukke werelden als die van ons, is dat het rust geeft in je hoofd. Lang en langzaam hardlopen zet fysieke processen in gang die het lichaam in een staat van totale ontspanning kunnen brengen. Tijdens lange rustige duurlopen komen onze hersenen tot rust. Het brengt de loper in een staat van diepe meditatie. Die de deur opent naar intuïtie en innerlijke creativiteit. En dat terwijl de mens aan het rennen is. De rust die hieruit voortvloeit doet innerlijke krachten opborrelen. Het leidt tot het ontstaan van ideeën, verhalen en helingsprocessen.”

Misschien kan dit boek een aanzet zijn om als loopgroep een nachtelijke run te organiseren.

Gefeliciteerd.

Meer informatie over de opleiding klik hier