29 december 2018

29 december 2018 verzamelen er zich ongeveer 20 mensen voor de midwinterloop 2018. Mensen die elkaar al lang kennen en gemeenschappelijk hebben dat ze houden van het buiten hardlopen. Elke zaterdagochtend vertrekken we vanaf ’t Blikpunt in Oldenzaal om door het Twentse land te zwerven voor een wat langere duurloop waarbij we het niet hebben over tijden of prestaties. We hebben aandacht voor elkaar en juist de omgeving, de natuur.

Zo nu en dan staan we even stil bij iets wat op dat moment opvalt in de natuur. Of we roepen de stilte zelf op of laten de stilte opkomen op een “stiltepad”. 

Het thema voor dit jaar was “langs de grenzen….”. We liepen een stukje van het rondje Oldenzaal, langs de oude Marke grens van de Marke Berghuizen richting ’t Hulsbeek.

In ’t Hulsbeek heeft IVN meegewerkt aan het realiseren van 2 prachtige routes. Beide routes zijn nu ook beschikbaar in de nieuwe IVN Route app. 

Tijdens deze midwinterloop hebben we “Het Natuurpad” gevolgd. 

Dit begint in de Springertuin bij Erve Hulsbeek. De tuinarchitect Springer verstond de kunst om in een landschapstuin slingerende paden aan te leggen waarbij je een behoorlijke route kunt lopen zonder het pad ergens te kruisen.

Het Natuurpad voert je vervolgens naar een heidegebied waardoor een oud kerkepad loopt. 

Dit keer was dit kerkepad ons stiltepad, waarbij we op het eerste deel aan de oppervlakte lieten komen wat ieder van ons uit 2018 achter zich wilde laten. 

Bij een grote grove den stopten we even en stapten symbolisch over de grens van 2018 naar 2019 en op het laatste deel van dit stiltepad lieten we aan de oppervlakte komen wat je verlangen is voor 2019. Iets dat je misschien nog niet helemaal hebt erkend of iets dat je nog zou willen realiseren.

Uit de bundel Kijk, de natuur lijkt op ons van Marion Damgrave

Eronder

Aan de oppervlakte verschijnt 

Wat eronder is begonnen

En niet is opgemerkt

Meer informatie over de nieuwe IVN Route app klik hier
Als je bij locatie “huidige locatie” invoert dan krijg je de beschikbare routes te zien in de buurt van waar je dan bent. Voer je Oldenzaal in dan vind je de routes in en rond Oldenzaal.