Zoek de ruimte

Afgelopen dinsdag maakte Mark Rutte in zijn wekelijkse persconferentie bekend of, en welke maatregelen versoepeld zouden kunnen worden.

Veel organisaties en mensen hadden zich al voorbereid en plannen gemaakt voor de 1,5 meter samenleving binnen hun activiteiten.

Uiteindelijk blijven bijna alle maatregelen van kracht tot 11 mei en alleen de basisscholen gaan gedeeltelijk vanaf 11 mei weer open en kunnen de kinderen met de basisschool leeftijd weer buiten sporten.

Deze week is het in het hele land meivakantie. Misschien waren er al plannen om er op uit te trekken? Bij ons zou onze kleinzoon komen logeren. Dat kan nu niet.

Zoek de ruimte buiten op

Wij spreken elke week een dag met elkaar af waarop we met vakantie gaan. Op die dag gaan we een wandeling of fietstocht maken vanuit huis gecombineerd met een heerlijke lunch die we zelf meenemen.

Onze ervaring is dat je in Twente (in ieder geval rond Oldenzaal en Hengelo) nog volop de ruimte kunt opzoeken en je makkelijk aan de maatregelen kunt houden, zonder dat je je daar aan hoeft te storen.

Om een mooie route te maken wil ik graag de volgende tips geven:

Wil je een mooie route wandelen of fietsen met een virtuele IVN gids dan kun je daarvoor de IVN Route app goed gebruiken. Deze route app kun je gratis op je mobiel zetten. Klik hier

In heel Twente worden er prachtige fiets- en wandelroutes aangeboden door Routenetwerken Twente. Deze zijn bekend van de fietsknooppuntroutes en de wandelroutes met de gekleurde pijlen. Via deze website kun je zelf vanaf een knooppunt bij jou in de buurt zelf een route maken klik hier

Een zelfgemaakte route kun je op je navigatiesysteem (mobiel) zetten of, misschien nog wat praktischer, uitprinten.

Maak eens kennis met een buur in het plantenrijk

Daslook

De bermen zijn nu elke week anders. En er is dan altijd wel een plant die met een mooie bloem of een mooi blad je aandacht trekt.

Doe dan eerst de oefening van de vorige week: Adem in, Adem uit……. , en ervaar in de ruimte die dan ontstaat, laat de plant dan bij je binnenkomen; aangenaam kennis te maken.

Eigenlijk heb je nu al echt kennis gemaakt maar misschien wil je ook wel weten welke naam wij mensen aan die plant hebben gegeven en er wat meer over te weten komen.

Wat je dan zou kunnen doen is een app op je mobiel zetten. De app heet plantnet en is gratis. Met plantnet maak je dan van de plant een foto (het best van de bloem, maar van het blad kan ook) en de app vertelt je dan welke naam de plant van ons mensen heeft gekregen.

Als je dan thuis komt dan kun je op de website floravannederland.nl op naam de plant opzoeken en er meer over te weten komen.

Ook leuk op die website is een overzicht van planten die je in een bepaalde maand in Nederland kunt ontmoeten. Klik hier

Afgelopen zaterdag ’s ochtends vroeg, tijdens ons vroege hardlooprondje, zagen we in het Hulsbeek deze fiets en tent op een “paal-kampeerplaats”.

Zo kun je, alleen, ook op vakantie vanuit je huis.

Zoek ook zeker de ruimte in je innerlijk landschap

Het waarnemen van je innerlijk landschap en het erkennen van alles dat zich daar voordoet kan je de ruimte geven om een bewuste keuze te maken om iets te gaan doen dat goed is voor jou en voor je omgeving.

Vaak worden we door de uitdagingen waar we mee te maken krijgen daarin meegenomen en gaan we veel piekeren. Zo creëren we meer ellende dan nodig is.

“Ik ben nu een oude man en heb veel ellende in mijn leven meegemaakt, alleen is het meeste nooit gebeurt”
Een uitspaak van Mark Twain (schrijver van oa Tom Sawyer)

Wat is nu een praktische aanpak om die ruimte te vinden om effectief om te gaan met pijnpunten?

In dit document, dat je kunt downloaden, zie je een schema van de cyclische werking van je geest, van een gebeurtenis via je gedrag naar een bepaald gevolg. Een gebeurtenis kan van buiten komen, je uiterlijk landschap, of kan ook een gedachte zijn die spontaan in je innerlijk landschap verschijnt.

Daarnaast het HOE_RA model dat de 5 stappen beschrijft die je zou kunnen doen als je merkt dat iets je van streek maakt.

Daaronder staat een kort stukje tekst dat de stappen wat verder beschrijft.

In tijden van een collectieve crisis, zoals nu, is dat een goede manier om mee te oefenen.

Ben weer benieuwd naar jullie bevindingen.

Zorg ook deze week goed voor jezelf en elkaar, en tot horens, lezens of misschien wel ziens,