Corona en dagstructuur

Ook de afgelopen week zijn de maatregelen om de uitbreiding van het corona virus te beperken toegenomen.

Het fysieke afstand houden en de plotselinge verandering van veel van de dagelijkse routines kunnen schokkend en desoriënterend zijn. Dit bleek ook al wel uit de reacties na het eerste bericht.

Dan kan het van belang zijn om je dag opnieuw te structureren rekening houdend met de nieuwe situatie.

Misschien dat de volgende 6 dagelijkse vragen je kunnen helpen om je dag opnieuw te structureren en steeds bij jezelf na te gaan of het goed met je gaat.

Voor dat we naar die vragen gaan is het goed om even stil te staan bij al die mensen uit de zorg, in de winkels, het transport en de veiligheid die dagelijks in de frontlinie werken en die zichzelf en hun familieleden aan een groter risico blootstellen. Ze verdienen alle beschermingsmiddelen en zeker ons respect en onze dankbaarheid.

Deze week verscheen in Tubantia dit artikel van huisarts Frank Greeven

Voor de meesten van ons is het een voorrecht om alles wat nodig is voor je eigen veiligheid en dat van je naasten te kunnen doen. En misschien dat de volgende dagelijkse vragen je daarbij kunnen helpen:

 • Waar ben ik vandaag dankbaar voor?
  Een mooi voorbeeld van iemand die het beste uit zichzelf wist te halen na een langdurig isolement was Nelson Mandela. Na ruim 27 jaar gevangenschap op Robbeneiland werd hij op 75 jarige leeftijd gekozen tot president en stond hij aan de basis van een nieuwe democratisch Zuid Afrika.
  Wat kan helpen is om je dagelijks af te vragen:
  Waar ben ik vandaag dankbaar voor?
  Maak dan bij het begin van elke dag 2 minuten ruimte om een lijstje te maken en voeg daar de hele dag door onderwerpen aan toe.

 

 • Met wie neem ik vandaag contact op?
  Op allerlei manieren kunnen we tegenwoordig fysiek afstand houden en toch sociaal verbonden blijven.
  Kies elke dag bijvoorbeeld 3 mensen uit die je kent om even contact mee op te nemen; bel, face-time of stuur een berichtje.

 

 • Met welke verwachtingen van wat we “normaal” vinden kan ik vandaag beginnen om los te laten?
  We zijn met ons allen terecht gekomen in een omgeving waarin blijkt dat we eigenlijk heel kwetsbaar zijn, terwijl we dachten dat ons leven maakbaar is. Misschien kun je wat makkelijker toelaten dat je inbox met werk e-mails nog niet leeg is en dat je kinderen misschien “achter” komen op school.
  Sta even stil wat bij je nu echt belangrijk vindt en richt je daarop. De enige blijvende waarheid is verandering. Hoe sneller we de verwachtingen van wat we normaal vinden kunnen loslaten, hoe sneller we ons kunnen aanpassen.

 

 • Hoe kan ik vandaag toch naar buiten en blijven bewegen?
  De natuur, frisse lucht, het zonlicht en zeker ook het bewegen zijn heel goed voor ons zenuwstelsel met als resultaat een betere weerstand en vitaliteit.
  We hebben hier in Twente nog voldoende plekken om dagelijks naar buiten te gaan en daarbij ook de 1,5 meter afstand in acht te nemen. Een dagelijks welzijns- ommetje vanuit je eigen huis en ook een paar keer per week een rondje hardlopen zal de komende tijd nog mogelijk zijn.

 

 • Welke schoonheid creëer, cultiveer of nodig ik vandaag uit?
  Het herkennen van schoonheid in de natuur en ook op cultureel gebied kan ons veel hoop geven. Het bevestigd het leven.
  Zelf iets scheppen, niet alleen consumeren geeft ons keuzevrijheid.
  Dus schrijf (dicht) over je leven, teken je dromen, leg een mooie tuin aan en kijk eens wat je kunt doen voor de verbetering van de natuur, de dieren, de mensen en onze aarde.

 

 • Hoe kan ik vandaag goed voor mezelf zorgen qua voeding?
  De afgelopen week was een Hengelose kinderarts in het nieuws met het belang van een gezonde voeding bij het voorkomen en verhelpen van infectie ziektes klik hier
  Praktisch: Als onderdeel van ons Reset programma hebben we een receptenboek samengesteld met heerlijke recepten gemaakt met pure en gezonde ingrediënten. Wil je de komende tijd er eens een aantal gaan maken stuur me dan even een bericht en dan zal ik je het receptenboek mailen.

Ik hoop dat deze 6 vragen je de komende tijd goed van pas komen.

Ik kwam er een aantal deze week tegen en heb deze uitgebreid met vragen waarvan ik weet dat ze mij goed doen in tijden van onrust.

Deze tijd waarmee we te maken met een crisis (en dat geldt ook eigenlijk ook al voor de tijd hiervoor) is al stressvol genoeg, we hebben niet nog een takenlijstje nodig.
Het is belangrijker om met de vragen bezig te zijn dan er heel precies een antwoord op te vinden.

Welke vragen zou jij aan deze lijst toevoegen?