Thema je leefstijl 2.

Wat een verschil in 1 week, van ijspret naar genieten van het lentezonnetje!

Misschien heb je de afgelopen week de oefening die in de vorige nieuwsbrief stond gedaan en ben je nog eens speciaal opmerkzaam geweest op de overgang van een winters landschap naar een meer voorjaars landschap.

Wat mooi dat zo’n overgang je de verschillen zo duidelijk kan laten zien.

De winter staat toch meer voor het naar binnen gericht zijn, en dat hebben we nu in deze corona tijd ook nog eens extra kunnen ervaren.

En het voorjaar staat voor nieuw leven, dan begint het te bruisen. Buiten hangt de geur van het voorjaar, de vogels laten zich volop horen en zelf kun je in jezelf ook dat voorjaarsgevoel ervaren.

Het voorjaar is een van de vier seizoenen en maakt deel uit van een jaarlijks terugkerende cyclus. Daarmee vergelijkbaar is de ochtend en deze maakt weer deel uit van een dagelijks terugkerende cyclus.

Wat ze gemeenschappelijke hebben is dat ze symbool staan voor nieuw, voor inspiratie.

De vorige week heb ik wat aandacht bestaat aan je leefstijl en hoe dat je gezondheid en wel-ZIJN positief kan beïnvloeden.

Het voorjaar is ook een tijd waarin mensen de neiging voelen voor de grote schoonmaak.

Twee keer per jaar houden wij, samen met mensen die mee willen doen, een grote schoonmaak van lichaam en geest; een 10 daagse Reset.

Dit jaar hebben we de Voorjaars Reset alweer gepland en we nodigen je van harte uit met ons mee te doen.

De tiendaagse start op maandag 22 maart, de laatste periode van de vastentijd voor Pasen.

De voorbereidingsweek start 15 maart. Voor meer informatie klik hier

Het (hard) lopen,

De vorige week hebben we een filmpje laten zien van Danny Dreyer die Chi Running ontwikkeld heeft vanuit de Tai- Chi. Gebaseerd op de volgende principes:

  • Goede houding
  • Ontspannen armen en benen
  • Losse gewrichten
  • Actieve kernspieren
  • Een aandachtige geest
  • Goede ademhalingstechniek

Door deze onderdelen steeds weer te oefenen, maak je van het (hard)lopen een proces waarbij je het resultaat op de tweede plaats stelt.

Uiteindelijk zal je ontdekken dat de hierboven genoemde punten ook de voordelen zijn die je zult ervaren naast een toename van je energie.

Hierbij een link naar een filmpje van hem over het belang van het verbinden van je onderlichaam met je bovenlichaam klik hier

 

Natuurbeleving in februari 2021

 

Met opmerkzaamheid de natuur beleven.

Opmerkzaamheid wordt ook wel mindfulness genoemd, en net zo als we het lopen kunnen benaderen, als een proces, zonder dat we perse een vooropgezet plan hebben kunnen we ook zo de natuur in gaan.

Vaak wordt de natuur gebruikt als een decor waarin het plezierig wandelen of hardlopen is en daar is ook helemaal niets mis mee, en deze vorm heeft ook zijn plaats, want het bewegen in de natuur is voor de meeste mensen toch plezieriger dan in de stad of binnen. En zo houd je het ook langer vol.

Wil je de natuur beleven, dan gaat het erom om met een open en alerte houding de natuur in te gaan en dan is het belangrijk om zo nu en dan even stil te gaan staan en de natuur bij je binnen te laten komen; je kijkt… en je ziet …, je luistert en je hoort … Je let op een detail in de natuur en wisselt dit af met het totaal waarnemen van het landschap en je kunt dan het zijn in de natuur ervaren in je innerlijk landschap.

Dat zijn kun je dan ervaren als een alert levend veld onder je waarneming. De kleuren, de geluiden en het voelen van de wind en de zon op je huid verschijnen dan in je aanwezigheid.

Een aanwezigheid die overal in de natuur is waar te nemen. Zo kun je je aansluiten bij de natuur.

Wat kun je Nu buiten doen

Toen de sneeuw gesmolten was, en dat was dit keer heel snel, zag ik alweer de eerste vlinder, een citroenvlinder.

De komende week houdt het voorjaarsweer aan en dan kun je ook de veranderingen die in de natuur optreden meemaken door er dagelijks op uit te trekken. En dat hoeft helemaal niet altijd heel ver te zijn.

Bijvoorbeeld elke ochtend even een klein ommetje is al voldoende om een mooi begin van je dag te maken.

Deze week zou je eens speciaal op de vogels kunnen letten. De komende weken is het de ideale tijd om de vogelwereld nader te leren kennen.

Een paar weken geleden was de nationale tuinvogeltelling en landelijk hoorden de huismus, de koolmees en de pimpelmees bij de top 3.

Wat je in deze tijd nog het meest kunt waarnemen zijn de vogels die hier ook overwinteren. En dat zijn er ook best veel en daarnaast hebben we ook hier vogels die bij ons vanuit andere streken overwinteren.

En de komende weken komen er steeds meer zomergasten bij. Mooi om te volgen zolang het blad nog niet aan de bomen is.

Wat kun je binnen doen

Om weer contact te maken met de natuur is er iets dat je altijd bij de hand hebt en dat is je ademhaling.

Ademen kun je bewust doen en zelfs als je slaapt gaat het ademen door. Dat is de natuur die in jou ademt.

Je kunt je echter op elk moment en waar je ook bent je bewust worden van je ademen en daarmee ook van de natuur.

Er bestaat een goede app waarmee je weer coherent ademen kunt aanleren met heel veel gezondheidsvoordelen, benieuwd welke en wil je daarmee oefenen?

Probeer deze week dan eens dagelijks 2 keer deze ademoefening te doen. Klik hier

En je kunt ervoor kiezen om een gratis cursus tuinvogels van de Vogelbescherming te gaan volgen.

In deze vogelcursus voor beginners leer je in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes, ezelsbruggetjes en leuke weetjes om nog meer van vogels te genieten.

Om je aan te melden klik hier

Wist je dat

Een citroenvlinder overwintert. Dat doet hij in dichte struiken zoals klimop of in pollen hoog gras en hij heeft meteen nadat hij is ontwaakt voeding nodig en vlinders halen dat uit bloemen.

En wat je nu ook ziet is dat de eerste bloemen verschijnen. Met de eerste citroenvlinders heb ik ook al madeliefjes en zelfs paardebloemen gezien.

Van de citroenvlinders zijn de mannetjes de eerste die je ziet.

En van de koolmezen zie je nu dat de mannetjes ook al bezig gaan om de verschillende nestkastjes te inspecteren.

De mannetjes met de beste nestkastjes maken de grootste kans bij de vrouwtjes koolmezen.

Laat je steeds weer inspireren en verwonderen door de natuur,

Gerrit