Buiten Bewegen met Aandacht voor de Natuur.

De nieuwsbrieven die nu verschijnen hebben steeds als onderwerpen:

  • Buiten Bewegen
  • met Aandacht
  • de Natuur

Eigenlijk een meer integrale aanpak (voor lichaam en geest) door het samenvoegen van drie afzonderlijke interventies die je welzijn bevorderen. En de laatste decennia ook met steeds meer wetenschappelijk bewijs.

Steeds meer wordt duidelijk dat welzijn of gezondheid niet alleen iets individueels is maar ook zeker dat de omgeving (de natuur, de aarde) waar wij als mensen deel vanuit maken daar een grote invloed op heeft.

Een mooi voorbeeld vind ik de gezondheid van de bodem, misschien heb je de komende week een uurtje de tijd om het volgende Interview met Bert van Ruitenbeek te bekijken klik hier

Het (hard) lopen, Feed back van je voeten

Tot nu toe hebben we steeds aandacht besteed aan de houding en aan wat je met je onderlichaam doet. Zoals zoveel mogelijk ontspannen door de krachten te gebruiken die er zijn (het hellen), voeten in de looprichting, het landen op de middenvoet en het optillen van je hakken.

In deze les brengen we al die punten bij elkaar en passen daarbij de zandbakoefening toe om feed back te krijgen die we af kunnen lezen uit de voetafdrukken die we zien in het zand.

We beginnen de warming up weer met de losmaakoefeningen en een aandachtsoefening om snel, ook onder het hardlopen, de houding te corrigeren

Aandachtsoefening: Houding corrigeren onder het lopen:

Ga, om te beginnen, in een houding staan met een naar voren gekanteld bekken en met je kin omhoog, mogelijk herken je deze houding? Zet nu in 1 zachte beweging je bekken recht en maak de achterkant van je nek lang door daar met je hand van beneden naar boven langs te strijken. Doe dit 5 keer. Je zou dit straks onder het hardlopen kunnen oefenen.

En als voortzetting van de oefening van de vorige keer waarbij je je hak optilde, met ontspannen enkels, doen we deze oefening nu terwijl je wandelt

Doe je dit met volle aandacht dan is dit de loopmeditatie uit de formele mindfulness oefeningen. Deze loopmeditatie wordt vaak geadviseerd om te doen wanneer je onrustig bent en het zitten te moeilijk is. Ook wordt de loopmeditatie afgewisseld met zitmeditaties tijdens mindfulness retraites.

Aandachtsoefening: Wandel terwijl je je voeten optilt:

We beginnen met het gaan staan in de juiste houding (enkels, heupen en schouders in 1 lijn). Neem je de intentie voor om met ontspannen enkels te gaan wandelen. Doe nog even de oefening van de vorige keer: Til je hakken afwisselend links en rechts met ontspannen enkels van de grond. Voel de ontspanning.

Ga nu langzaam wandelen en focus op het afpellen van je voet van de grond. Til je enkel op tot net boven de andere enkel. Houd je aandacht op het optillen van de enkel en het laten bungelen van je voet. Dit zorgt ervoor dat je een veel kortere pas gaat maken, en dat is prima. Focus je op het optillen van je voet van de grond en het achter je omhoog laten komen van je enkel in een continue rondgaande beweging. Til alleen je hak op iets hoger dan je tegenoverliggende enkel. Ga nu eens “gewoon” wandelen en ervaar het verschil.

Zandbakoefening:

Hierbij kun je zien hoe je land, hoe je voeten staan bij de landing, en hoe je afzet. Deze oefening werkt vaak zeer verhelderend en kun je vervolgens blijven doen tijdens het wandelen of hardlopen door het zand. Zoek een plek met zand, dit kan een strand bij een meer of ook een zandweg zijn. Kies een deel van het zand dat enigszins glad is zodat je je voetafdrukken kunt zien.

De intentie is om keurige nette voetafdrukken te maken. Als er een krater(tje) aan de voorkant van de voetafdruk ontstaat is dat een teken dat je ofwel met je tenen afzet of dat je enkels niet ontspannen zijn.

Zie je een krater bij je hak dan land je op je hak.

Ga net zo lang door tot je perfecte voetafdrukken kunt maken. Check ook de stand van je voeten, staan ze in de looprichting? Gebruik als metafoor dat je als het ware over het zand zweeft. Je voeten raken steeds lichtjes de grond. Dit is lichtvoetigheid. Deze manier van lopen zorgt ervoor dat de inwerking op het lichaam sterk wordt verminderd, je slijt ook minder je zolen en je haalt je demping uit je eigen lichaam.

Natuurbeleving in januari 2021

Wat kun je Nu buiten doen

De laatste dagen heeft het steeds een beetje gevroren en wat dan opvalt dat het uiterlijk landschap dan een heel andere sfeer uitstraalt en dat dit dan ook zeker je innerlijk landschap positief kan beïnvloeden.

Misschien merk je dat je de stilte buiten beter opmerkt en dat het je gemoedstoestand ook positief beïnvloed.

De vorige keer hebben we als tip gegeven om elke maand eens een wandeling te gaan maken in een van de 24 Natura 2000 gebieden in Overijssel. Dit kun je natuurlijk ook hardlopend doen. Bij dit bericht hebben we de foto’s gemaakt tijdens een rondje hardlopen vanaf de parkeerplaats bij de Brandtoren aan de Hooidijk bij Hezingen. Daar beginnen veel routes vanaf 3 km. Voor de wat meer uitgebreide routes kun je natuurlijk ook wandelen en hardlopen combineren.

Ontwikkel je natuurfotografie skills. Trek een warme jas aan en ontdek hoe mooi de winter is. In de winter kun je prachtige natuurfoto’s maken. Ga bijvoorbeeld op zoek naar bevroren dauwdruppeltjes of rijp. Laat je inspireren door de foto’s bij dit bericht.

Wat kun je binnen doen

Je kunt een paar foto’s per wandeling maken en als je thuis bent gekomen plaats je zo mogelijk de foto’s op een PC en voorziet deze van een korte tekst; beschrijf wat je aantrok in de natuur om deze foto te maken en hoe je je daarbij voelde in een paar woorden of zinnetjes. Maak je daarbij niet druk om de kwaliteit van de foto’s of je tekst.

Door deze gevoelens nog eens extra te bevestigen versterk je deze.

Wist je dat

Hoe het komt dat contact met natuur een rustgevende werking heeft?

Wetenschappers lijken het er over eens dat het aandachtssysteem een sleutelrol speelt. Mensen kunnen zich beter concentreren – hebben meer macht over hun aandacht – na een wandeling in de natuur. In een natuurlijke omgevingen kan de mens even helemaal weg zijn van routinematige bezigheden en gedachten. Ook trekken natuurlijke omgevingen automatisch de aandacht zonder dat het moeite kost.

Je zou kunnen zeggen dat onze aandachtssysteem nog steeds het makkelijkst kan omgaan met natuurlijke ritmes en het onverwachte in de natuur.

Hoe anders is dat bij onze dagelijks bezigheden waar veel gepland is?

Uit de factsheet Gezonder door groen van IVN.

Moedig voorwaarts,

Gerrit