Wil je als hulpverlener ook een bijdrage leveren aan positieve gezondheid?

Geest & Lichaam

Binnen GrandiooZ hebben we, gebaseerd op de eigen ervaring en door de wetenschap ondersteund, oplossingen uit de relatief nieuwe richting MindBodyMedicine.

Deze maken we voor jou beschikbaar in de vorm van een opleiding. Met daaraan gekoppeld praktijkdagen of (e) coaching.

Uw contact

Gerrit Ruiter is welzijn counsellor, runningtherapeut en mindfulness trainer. Zijn doel: bijdragen aan een nieuwe positieve benadering van gezondheid. Hij houd van de combinatie Lange duurlopen, natuur en mindfulness.

M: +31630151235
www.grandiooz.nl
gerrit@grandiooz.nl

Mindful Lopen als therapie

Wanneer je de combinatie van (hard)lopen en mindfulness wilt gaan inzetten als therapeut of begeleider dan is deze opleiding voor jou interessant. Een aanpak die past in de relatief nieuwe richting Mind Body Medicine. Een fusiegebied binnen de wetenschap waarbij recente wetenschappelijke bevindingen uit zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheidszorg worden geïntegreerd.
Mind body interventies zoals hier mindfulness, fysieke inspanning en psychoeducatie worden tot een interventie gecombineerd en zijn een van de meest gangbare complementaire behandelvormen. Deze voegen van nature veel waarde toe omdat ze zijn gebaseerd op zelfbewustzijn, zelfinzicht en zelfmanagement. Op deze manier wordt er een meer geïntegreerd model voor de (eerstelijns) gezondheidszorg geboden waarbij behandeling in balans wordt gebracht met educatie; hierbij staan preventie en zelfhulp naast de verschillende (farmaco)therapievormen.

De training wordt individueel gegeven met persoonlijke begeleiding als een e-learning thuisstudie.
Dit maakt het mogelijk dat je de opleiding op elk gewenst moment kunt beginnen. Nadat je je hebt ingeschreven ontvang je de eerste les en steeds als je het huiswerk van een les hebt gemaakt krijg je de volgende les. De opleiding is zo ook goed te combineren met je werk.
De opzet:
Om de potentie van deze interventies te begrijpen en in de klinische praktijk te brengen is het nodig deze interventies zelf te ervaren. Het is niet voldoende om alleen hoorcolleges te volgen en om van de wetenschappelijke evidentie en effectiviteit kennis te nemen. Steeds dienen de studenten elke interventie zelf in de praktijk te oefenen en te ervaren om vervolgens de mogelijkheden op het gebied van zelfbewustzijn en zelfhulp voor de toekomstige cliënten/ patiënten te kunnen inschatten en deze interventies te begeleiden.
Dit programma voor werkers in de (eerstelijns) ggz begint steeds met het zelf doen van de praktische oefeningen die het totale welzijn bevorderen. Verder brengen we je steeds aan het denken. Zo kom je tot een inzicht dat gebaseerd is op je eigen ervaring.

De opleiding bestaat uit 8 lessen en de gemiddelde studiebelasting per les is:
4-6 uur lesmateriaal lezen en opdrachten maken.
En per week:
3 keer 1 uur looppraktijk
3 keer 20 minuten mindfulnesspraktijk
16 -24 uur maken van de eindopdracht
Totaal 80-96 belasting uren.
Omdat de opleiding als een e learning thuisstudie met persoonlijke begeleiding wordt aangeboden kun je op elk moment starten en bepaal je zelf het tempo. Je kunt de opleiding in minimaal 8 weken afronden. Maar misschien is 16 weken meer praktisch voor jou.
Het lesgeld bedraagt:……… 490 Euro excl. BTW.

Het doel van deze opleiding is dat je mindful lopen op een verantwoorde manier kunt gaan aanbieden aan jouw doelgroep. De doelgroep kan dan bestaan uit patiënten met (lichte) psychosociale klachten die in de nieuwe opzet van de ggz in behandeling blijven binnen de huisartsenpraktijk. Echter in een aangepast vorm kan deze interventie ook worden ingezet voor patiënten in de generalistische basis ggz of in een andere ggz context.

Mindfulness toegepast in de hulpverlening

Mindfulness is tegenwoordig vaak een vast onderdeel in wat wel de derde generatie gedragstherapie wordt genoemd. Mindfulness blijkt een waardevolle aanvulling te zijn in de hulpverleningspraktijk. Tijdens deze training maak je hiermee kennis en leer je dit toe te passen in je praktijk. De training belicht heel duidelijk de theoretische achtergrond en is voor meer dan de helft praktisch. Aan bod komen veel oefeningen en interventies die meteen toepasbaar zijn.
Deze cursus wordt klassikaal gegeven, steeds na een korte inleiding over een van onderstaande onderwerpen wordt er praktisch gewerkt. de volgende onderwerpen komen in de 3 lesdagen aan de orde:

 • Mindfulness
  • Mindfulness wat is het en hoe kan het helpen?
  • Het menselijk lijden
  • Hoe doe je het, houdingen, ademhaling en aandacht oefeningen
   Het begeleiden van de lichaamsscan
 • Mindfulness en Counselling
  • Het hulpverleningsmodel van Gerard Egan
  • Raakvlakken en aanvullingen tussen Egan en Acceptatie Commitment Therapie, Uitleg ACT
  • Lijden en vermijding, Huidige strategie in kaart brengen
  • Acceptatie, Waar heb ik controle over?
  • Waarden, Waarden als routekaart
  • Positief handelen als levenstaak, Waarden en doelen
  • Bereidheid, Gedurfde stappen zetten, de sprong
  • Acties ondernemen, Werken met innerlijke barrières
 • De wetenschap en Mindfulness
  • Lichaam en geest
  • Het autonome zenuwstelsel
  • Stress reactie en stress respons
 • Afsluitende evaluatie
De cursus wordt gegeven in 3 dagen van 09:00 uur tot 16:00 uur. 1 dag per week zodat er ook ruimte is om thuis en in je eigen praktijk tussen de lessen te oefenen.

Het lesgeld bedraagt:……………….. 395 Euro excl. BTW.
Dit is inclusief alle lesmateriaal, koffie/ thee en lunch.

Het doel van deze opleiding is dat je mindfulness op een verantwoorde manier kunt gaan aanbieden aan jouw doelgroep.
Je hebt na deze opleiding een grote hoeveelheid praktische oefeningen en interventies waaruit je kunt putten voor je eigen ontwikkeling, maar ook zeker als oefeningen en interventies die je kunt toepassen voor je cliënten.

Praktijkdagen

Bijvoorbeeld als aanvulling op de opleiding Mindful Lopen als therapie.
In principe is het mogelijk de complete opleiding als thuisstudie te doen, mocht je behoefte hebben aan persoonlijk contact en het in de praktijk oefenen van de combinatie mindfulness en lopen dan bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan de training Mindful Lopen die regelmatig wordt gegeven, zie hiervoor de agenda op de website van GrandiooZ.
De kosten voor een training Mindful Lopen verdeeld over 8 opeenvolgende maandagavonden: €  40,00 incl. BTW. Je loopt dan mee met de GrandiooZ loopgroep en eventueel kun je hier ook blijven trainen. Het abonnementsgeld bedraagt  €  15,00 per maand incl. BTW.
Verdieping en verduidelijking die het persoonlijk contact als extra hebben.

(E) Coaching

Bijvoorbeeld als aanvulling op de opleiding Mindful Lopen als therapie.
Of eventueel daarna om je te helpen bij het opzetten van je eigen activiteit.
In principe is het mogelijk de complete opleiding als thuisstudie te doen, mocht je behoefte hebben aan persoonlijk contact, hetzij face 2 face of via skype of FaceTime dan is dit een interessante optie.
Hierbij kan dan heel specifiek op jouw vragen worden ingegaan of je net een extra zetje geven om weer goed verder te kunnen.
De kosten voor (e)coaching per gesprek van 45 minuten: € 50,00 excl. BTW
Verdieping en verduidelijking die het persoonlijk contact als extra hebben.