Te veel en te weinig is minder dan genoeg!

Weten we nog wat er genoeg is, wanneer doen we genoeg en wanneer doen we dan te veel en wanneer te weinig? En wat voor de ene mens te veel is is voor de andere mens weer te weinig.
Laten we samen eens kijken hoe dat is voor de verschillende aspecten van ons leven en laten we proberen om dit jaar voor ieder van ons de juiste balans te vinden.
De komende weken zal ik je tips geven om de juiste balans te vinden bij:

Het ademen
Het lopen
Het werken

We beginnen deze week met je ademhaling.
Met je ademhaling voorzie je jezelf van een van de meeste directe behoeften om in leven te blijven. We kunnen als mens misschien enkele minuten zonder adem te halen. Als je je adem in houdt dan merk je in jezelf een steeds sterker wordende behoefte om adem te gaan halen.
Steeds meer gaat ons autonome zenuwstelsel het van onze eigen vrije wil overnemen.
Je ademhaling wordt, net als heel veel essentiƫle functies, aangestuurd door het autonome zenuwstelsel. En de ademhaling wordt door het autonome zenuwstelsel geregeld afhankelijk van de inspanning die je aan het doen bent. Ga je je meer inspannen dan zal je ademhalingsfrequentie automatisch gaan toenemen.

In deze drukke tijd blijkt echter dat de ademhalingsfrequentie van velen onder ons in rust (veel) te hoog is. Dit komt omdat we eigenlijk altijd in de actieve stand staan. Je zult je misschien afvragen is dat dan zo erg?
Het vervelende van die actieve stand is dat je niet voldoende kunt herstellen.

Wil je weten wat je huidige ademhalingsfrequentie in rust is meet dat dan nu even, voordat je verder leest:
Ga rustig zitten en kijk op je horloge en tel gedurende 1 minuut je in- en uitademingen. Dus 1 keer in en 1 keer uit is 1.
Hoeveel heb je er?

Ligt je ademhalingsfrequentie boven de 10 keer per minuut dan kun je voordeel hebben om de volgende ademhalingsoefening te gaan doen.
6 keer ademhalen per minuut is voldoende in rust.

Zet een experiment op voor jezelf:

Om weer meer balans in je ademhaling te krijgen dan kun je gedurende een aantal weken een paar keer per dag de volgende ademhalingsoefening doen:

Ga zitten met beide voeten op de grond.
Zorg voor een actieve houding met een rechte rug en ontspannen.
Adem in door je neus, niet te diep.
Maak een tuitje van je mond en verleng je uitademing.
Herhaal 10 keer.

Let op dat je niet te diep ademt maar wel tot in je buik. Dit kun je controleren door een hand op je buik te leggen en daar naar toe te ademen. Als je het goed doet dan voel je je hand iets bewegen.

Meet vervolgens 1 keer per week je ademhalingsfrequentie in rust. Kom je in de buurt van 6 ademhalingen per minuut dan bereik je je doel en zul je je steeds beter gaan voelen. Meer energie, meer ontspannen, sneller herstellen.