Op de foto hierboven van links naar rechts: Frank Greeven, Sonja Heuvelmans en Gerrit Ruiter

Op woensdagavond 27 juni hebben we bij Erve Hulsbeek onze gezamenlijk visie gepresenteerd over

Gezond(er) ouder worden

We worden steeds ouder en hoewel we ons ook wel gezonder voelen krijgen we ook op een steeds jongere leeftijd een of meerdere welvaartsziektes. Dit kan dan toch een behoorlijke invloed hebben op ons welzijn.

Er is inmiddels steeds meer onderzoek beschikbaar waaruit blijkt hoe dit komt en wat mogelijke oplossingen kunnen zijn.

Vanuit een jarenlange samenwerking hebben we vanuit Gezondheidscentrum Vivaldi en GrandiooZ en nu ook Easy flow yoga een visie en een plan van aanpak ontwikkelt om je welzijn in je eigen hand te nemen.

Hieronder de inleiding van huisarts Frank Greeven:

De helende energie zit in mensen zelf

Ik ben sinds 1987 huisarts. Ik ging geneeskunde studeren omdat ik sportarts wilde worden. Ze noemen de studie ook wel heel karakteristiek ‘medicijnen’.
Zo werden we ook onderwezen. Mensen hebben een klacht, je bedenkt de mogelijke diagnoses en geeft de daarbijbehorende pillen.
Ik begon zonder patiënten. Ik had nooit nagedacht over wat voor een huisarts ik wilde zijn. In ieder geval goed luisteren en vriendelijk zijn. En precies.

Rond de jaren 90 was homeopathie enorm populair. Vele mensen bezochten een homeopaat. Die lange wachtlijsten had. Mensen durfden hun arts daar niet over te vertellen. Artsen spraken er onder elkaar over als waren ze allen kwakzalvers. Ik dacht ik kan er alleen over oordelen als ik er meer van af zou weten. Dus ik heb de studie homeopathie opgepakt.

De belangrijkste punten die ik geleerd heb zijn Ten eerste: Je kunt een persoon alleen genezen als je lichaam en geest samen neemt. Vervolgens: Iemand genezen geeft de kick, niet de klachten van iemand onderdrukken. Tenslotte: Heb oog voor details, de eigenaardigheden die mensen vertellen. Die brengen je verder. Deep listening.

Niet in vaste patronen denken als arts. Zoals een patiënt komt op Eerste hulp met buikpijn. Protocol acute buikpijn wordt uit de la getrokken.

Mijn mening is denk en behandel holistisch. In die begin jaren nog onzin, nu geaccepteerd. Onderken het belang van voeding. In mijn opleiding nog geen uur aan besteed. In de jaren 90 organiseerde ik een nascholing over voeding, die ik moest cancellen ivm te weinig deelname. Nu is er binnenkort een nascholing over voeding die overtekend is. Er kan niemand bij.

De tijd is rijp voor verandering. De enorme kracht van dagelijks bewegen. Daar kan geen cholesterolpil tegenop.

Mijn idee is dat we complementair moeten denken en werken als professionals. Sta open, heb een open mind. Versterk elkaar en benut de mogelijkheden van andere geneeswijzen dan wel levenswijzen. De kracht van aanraking (haptotherapie) de kracht van loslaten van vaste, blokkerende gevoelens (hypnotherapie) de bewezen kracht van ontspanning, bewustzijn, lichaamsoefeningen (yoga, mindfulness) de kracht van bewegen in de natuur, de eenvoud van wandelen, de kracht van voeding, de kracht van sociale cohesie, van verbondenheid en tenslotte en vaak niet genoemd de kracht van intimiteit.

Daarom ben ik trots dat we nu een begin maken van samenwerking op verschillende terreinen. Voeding, beweging en ontspanning.

Omdat deze pijlers bepalen of iemand zich gezond of nog beter vitaal voelt. Als je je vitaal voelt kun je de uitdagingen waar je als mens in deze maatschappij voor gesteld wordt beter aan. Accepteren, aanpassen en verder gaan. Bewust worden en vervolgens loslaten van vaste patronen die niet bij je passen.

Ik wil nu een huisarts zijn, die mensen oordeelvrij, respectvol en met compassie en een open mind, volgens de regels van de geneeskunde, begeleidt naar gezonde oplossingen. Liefst in volwaardige samenwerking met andere hulpverleners.

“De helende energie zit in de mensen zelf.”

Frank Greeven, huisarts gezondheidscentrum Vivaldi

Voor meer informatie over het project Laten we Wel-Zijn klik hier